Friday, March 28, 2008

Jenis2 darah Istihadah


Istihadah:

Darah yg keluar dr wanita di luar waktu haid dan nifas kerana sebab sakit.

Jenis2 istihadah:-

1. Darah yang keluar kurang dari masa haid yg minumum iaitu kurang dari sehari semalam.

2. Darah yg keluar lebih dari had paling banyak masa haid iaitu lebih 15 hari.

3. Keluar haid sebelum berumur sembilan tahun (mengikut perkiraan tahun Islam).

4. Darah yg keluar lebih dari had maksima bg nifas iaitu lebih dari 60 hari.

5. Darah yg keluar dari had kebiasaan (6 atau 7 hari) bg wanita yg keluar darah warna yg sama dan lebih dari 15 hari. Keadaan org2 yg berhaid

Sekiranya darah haid melampaui 15 hari maka ada yg dikira sebagai haid dan ada yg dikira istihadah.

Dalam keadaan begini ada 4 keadaan seperti berikut:

1. Mubtadiah gairu mumaiyyizah.

Wanita yg baru pertama kali keluar haid, haidnya lebih 15 hari dan tidak boleh membezakan warna darah kerana warna yg sama. Disini ada dua pendapat: pertama: Haidnya adalah sehari semalam. Ini adalah pendapat mazhab Syafie dlm qaul yg asoh dan salah satu pendapat Imam Ahmad bin Hambal.

Kedua: Haidnya enam atau tujuh hari sahaja. Ini adalah pendapat kebanyakan ulama termasuk beberapa ulama Syafie sprti Syirazi. Mereka berdalilkan: Nabi s.a.w bersabda Hamnah bintu Jahsy : "Haid kamu adalah 6 atau 7 hari menurut ilmu Allah..."(Hr Muslim)

2.Mubtadiah Mumaiyizah.

Perempuan yg baru pertama kali berhaid dan dapat membezakan warna dan keadaan darahnya. Maka hukum darah yg lemah (kuning, kelabu) adalah adalah istihadah dan yg kuat (hitam, merah) adalah haid dgn syarat :

a) Darah yg kuat tidak kurang dari sehari semalam.

b) Darah yg kuat tidak melebihi 15 hari.

c) Darah yg lemah tidah kurang dari 15 hari.

Dalil yg mengatakan darah haid adalah warna yg kuat adalah hadis Nabi s.a.w berkata wanita yg beristihadah:"Sesungguhnya darah haid adalah yg berwarna hitam. Kalau ketika itu maka hendaklah janganlah melakukan solat. Kalau warna darah tidah kuat maka hendaklah kamu solat kerana itu adalah darah penyakit." (Hr Abu Daud dan Nasaie)

3. Mu'tadah gair Mumaiyyizah

Wanita beristihadah yg biasa keluar darah haid (walaupun sekali) dan tidak dapat membezakan warna darahnya. Bagi yg ada kebiasaan keluar darah haid maka hendaklah dia tidak solat walaupun sudah melebihi adatnya. Dia tidak solat sehinggalah darah berhenti sebelum hari yg ke 16.

Jika sudah 15 hari dan darah masih keluar lagi maka hendaklah dia mandi dan solat.Pada bulan kedua jika masih berterusan darahnya maka haidnya sekadar mana kebiasaannya (bukan sampai 15 hari) dan selebihnya dia perlu solat.

4. Mu'tadah Mumaiyyizah.

Wanita yg ada kebiasaan keluar darah haid (walaupun sekali) dan dapat membezakan darah haidnya. Maka haidnya adalah yg kuat warnanya dan yang lain adalah istihadan. Adat kebiasaan tidak dipakai setelah dapat membezakan darah haid. Adapun hukum ibadat utk wanita istihadah akan ditulis pd akan datang.
Rujukan:

Ihatah oleh Muhammad Nuruddin.

No comments: